raderat‎ > ‎

Tips och Trix med Google Gmail

Google Labs

Google har en hel del experimentella tjänster, sk “Google Labs”. En del Labs utvecklas mognar och ingår i det normala utbudet, en del avvecklas. Eftersom tjänsterna är experimentella, går det inte att få annan support än ideel support. Antingen i Google diskussionsgrupper eller MP's diskussionsgrupper. Labs kan när som helst försvinna, förändras eller sluta fungera.


Det finns en del Labs, som är mogna, stabila och produktivitetshöjande, som förmodligen kommer att ingå i det normala tjänsteutbudet. Alltså väl värda att puffas för.

Gmail Labs
För att på en dator installera “Gmail Labs”, klicka på kugghjulet uppe till höger i Gmails webbgränssnitt.

Välj inställningar.


Du har nu högt upp på skärmen nedanstående meny:


Klicka nu på “Labs”


Nu får du upp ett sökfönster för att söka labs och nedanför listas tillgängliga labs, med en beskrivning av funktion och aktuell inställning (Aktivera/Avaktivera)


Tillfälligt inaktivera Gmail Labs

Får du problem med gmail och misstänker det kan bero på någon lab, kan du tillfälligt inaktivera alla labs om du surfar till http://mail.google.com/mail/?labs=0

Gmail Labs, värda att aktivera

Citera markerad text.
Ibland när man svara på ett mejl, kan det vara bra framhäva kanske bara en mening eller ett stycke. Har man denna lab aktiverad, kan du markera ett stycke och klicka på svara. Då citeras bara det stycket och du kan lägga till ditt svar.


Flytta automatiskt.
Har man många olästa mejl, är det ju skönt komma till nästa olästa mejl direkt, istället för att komma tillbaks till den långa listan och sedan öppna nästa olästa. Labben sparar en hel del klickande.


Standardsvar.

För den som ofta skickar mejl med ungefär samma innehåll, är detta labben som sprarar mest arbete. Att kunna lägga upp en mall, som snabbt kan justeras, är värdefullt.


Ångra Skicka.
Hur ofta är det inte man skickar ett mejl, ser meddelandet att det skicks, samtidigt som man kommer på att det var prematurt skickat! Denna labb räddar situationen. Du får c:a 15 sek på dig att ångra, när nedanstående meddelande poppar upp:

Meddelande har skickats och konversationen har arkiverats. Ångra

Klicka på Ångra och lägg till den bilaga, mottagare du glömde eller redigera texten.


Community Supportmöte för Gmail finns på https://productforums.google.com/forum/#!forum/gmail (engelstalande lista)
Den som vill läsa de senaste nyheterna om Gmail, kan titta in på bloggen för Gmail: http://gmailblog.blogspot.se/.